Når gutter blir menn. Hvordan seile Bergen – Brønnøysund på 60 timer

Helt siden jeg var liten har jeg ønsket å besøke Lofoten med båt. I år skulle det skje. Men for å få mest mulig tid der oppe bestemte vi oss for å se hvor langt vi klarte å seile på en helg. Og for en tur det skulle bli. 

«Hvem vil være med å seile non-stop mot Lofoten i 3 døgn?» Jeg spurte de eldste i familien og flere venner. Det var ikke mange hendene i været. Men da jeg spurte to av mine sønner på 18 så fikk pipen en annen låt. «Vi blir med. Ikke noe problem. Men da skal vi seile hele tiden uten stopp ikke sant?» To gutter ville bli menn.

IMG_3015

Som sagt så gjort. Mat ble handlet inn, kjøleboksen fylt opp og papirkart over områder vi aldri hadde vært i ble hentet hos Beyer i Strandgaten. Vi var klare for tur.

Jeg har her laget en litt lengre blogg med oversikt over ruten slik at kanskje du eller andre kan bli inspirert til å ta samme turen. Nederst finner du noen korte fakta.

Fredag 1715 – 2130. Bergen – Fedje.
Ut fra kaien i Dolviken. Guttene lagde vaktlister på marinemanér. Hundevakt, byssevakt, dimmevakt. Kapteinen forsøkte å fortelle at det var vanlig at han sov hele natten, men dette ble overraskende nok glatt oversett av mannskapet. Så var vi igang. Ut Hjeltefjorden. Regnet pøste ned. Jøss for et grisevær. Vind fra sør-sørvest. 10-13 m/s. Passerte Fedje ca 2130.

Fedje 2130 – Alden 0200.
Etter at vinden tok seg opp til 15 sekundmeter og bølgene ble rundt 4 fikk vi en telefon fra min gode dykkervenn Ørjan ved Gulen dykkersenter. «Har dere tenkt å få dere noe søvn og ikke kjøre berg og dalbane i hele natt så gå inn ved Steinstundøyna og legg dere på hjul til Hurtigruten Polarlys!». Et suverent råd. Tykk tykk havtåke, men takket være radar og årvåkne ungdomsøyne seilte vi fint videre. Det kjente landemerket Den norske hesten var knapt å se, men ved hjelp av AISen så fulgte vi Polarlys nordover.

Alden 0200 – Kjerringa 0900
Selv om årstiden sier at det skal være lyst ute så er det merkelig så tungt og mørkt det kan være når regnskyene legger seg over. Natt ble til morgen og etter å ha gått innenfor Bremangerlandet og innom Måløy satt vi kursen ut Sildagapet. Så var det ut i havet igjen og det beryktede Stadthavet stod for tur.
IMG_9472

IMG_0006

Mye gammel sjø. Så mye at nabobåten nesten ble usynlig i bølgene.

Kjerringa 0900 – Nerlandsøya 1200
Guttene hadde gått vakter på morgenkvisten og Youtubekapteinen fikk noen timers utfortjent søvn. Når han våknet var vi godt utpå Stadthavet. Man får respekt for dette havstykket. Nesten brutalt. Her settes voldsomme krefter i sving når været står på. Vi var heldige men hadde mye gammel sjø akter, noe som gjorde at vi rullet godt. Men fin vind gjorde at vi gikk med fulle seil og holdt oss godt utaskjærs. Her var det greit å følge litt med på kartet. En rekke små og store skjær (selvsagt umerkede) lå fint plassert nordover langs kysten.

IMG_9484

IMG_9496

Runde 1300
Jeg hater måker.

Men etter å ha fått muligheten til å oppleve alle fuglene på Runde. Ja da er jeg nesten omvendt. Etter tidligere å ha forsøkt å skremme disse hvite krapylene med både slanger, rødsprit og fiskesnøre så ble jeg månebedotten over hvilket enestående syn som reiste seg i horisonten. Tusener på tusener av fugler danset over sjøen med en vegg dekket av fugler som publikum. Og oss da. Å seile forbi, helt stille og bare lytte til fugleskrik og bølgeskvulp gjør noe med en. Nesten gang jeg skal vaske presenningen skal jeg tenke på dette. Jeg tror jeg elsker måker.

IMG_3086

IMG_9490

Skjermbilde 2017-06-04 kl. 13.25.38

Runde 1300-Ålesund 1500
Endelig fremme. Egentlig var dette målet for hele reisen. Vi tenkte vi ikke kom lenger. Men hadde jo gått over all forventning. Som premie fikk mannskapet pils og burger. Siden begge akkurat var blitt 18. Men kun en. Burger altså. For vi skulle jo seile. Burger og pils på Bocca i Brosundet kun iført t-skjorte og shorts gjorde susen. Vi bunkret så opp hos Bunker Oil og satt kursen videre nordover.

IMG_0012

IMG_0010

Ålesund 1830 – Harøya 2215.
I fortsatt fin vær gikk vi ut hovedleia. Guttene håndterte fortsatt båten superbra. En stolt følelse tok plass i kroppen.

Harøya 2215 – Averøyna 0230
Ny natt. Vi fulgte vaktlisten som guttene hadde satt opp forsatt. Denne gangen skinte solen. Enorm kontrast til natten i går.  Nydelig vær. Men fortsatt mye gammel sjø. Mye trafikk opp gjennom leden. Min gamle venn Dan Skjoldal rådet oss til å holde oss godt på styrbord side. Og jaggu fikk han rett den gamle røveren. En haug med båter på vei sydover skled jevnlig forbi oss.

IMG_9533

Averøyna 0230 – Skardsøya 0700
Nå ble det kaldt. Lyst men kaldt. Gjennom natten gikk vi totimersvakter. Guttene var fortsatt flinke. På et tidspunkt lurte jeg på om jeg burde kalle dem menn. Vi gikk gjennom Trondheimsleia. Herregud så kjedelig. Forstår at trønderne er gode i fotball. Et rett og eviglangt strekk. Ingenting å se, ingenting å gjøre. Kun spille fotball på land. Bare å komme seg videre.

IMG_9539

Skardsøya 0700 – Vogsteinen 1130
Med solen kom varmen. Vi gikk videre indreleien, på vei mot Frohavet. Deilig med noe å se på etter Rosenborg utmattelsen. På veien passerer vi noen vittige formasjoner. Ikke trolltunge, eller trollpikk men trollnese.

IMG_9570

En stor blåhval så vi også…

IMG_9572

Vogsteinen 1130 – Bessaker 1530
Etter å ha krysset i nydelig vind med et stort lavtrykk pressende bak oss, og solen foran ble vi tatt igjen av Polarlys. Ingen liker å bli tatt igjen, så Youtubekapteinen kalte opp kapteinen på transportbåten og vi utvekslet en litt tørr men ryddig kapteinsprat. Når han gled opp på siden så tutet det i skibshornet i all sin kraft. Takk for følget og hjelpen.

 


Bessaker 1530 – 2045 Ellingsråsa
Polarlys forsvant til havs og vi la oss på hjul. Her var det mye å passe på. Ganske rotete sjø med mange skjær og utallige grunner. Men vi blir motivert av en nydelig sol foran oss. En havørn kom også på besøk og guttene tok seg en fortjent cowboystrekk.

IMG_0013

Ellingsråsa 2045 – Rørvik 2345
Så kom regnet. Rart vær. Midtnattsol foran oss. Men regnet høljet ned. Etter å ha behøring opplest mannskapet om den viktige skipshistorien om Hurtigruteskipet Sanct Svithun som forliste, fortsatte vi videre mot vårt andre mål for ferden – Rørvik.

IMG_0027

IMG_9603Ved midnatt gled vi stilt og rolig inn på havnen for å bunkre. Men her ble vi værende. Dieselpumpene fungerte ikke. Hjelpen vi fikk fra servicemannen var heller ikke det store. «Finnes det noen andre pumper her. – Næ. Æ trur ikke det.» Etter å ha rotet rundt i et time fant vi selvsagt en pumpe utenfor havnen og litt lenger ned i leien. Monoil ga oss 160 friske liter og vi la fra kai igjen.

Rørvik 0200 – Torghatten 0500
«Skulle ikke det fjellet hatt et hull? Jo. Nei. Jo det skal det. Nei sier jeg. Jo sier guttungen.» Men han har selvfølgelig rett. Midt i fjellet glimter vi et lite hull som morgenlyset strømmer gjennom. Det er visst på andre siden den store utsikten er, men vi var ganske fornøyd med det lille vi fikk se.

IMG_9610

Ser du hullet midt i? Bingo. Det gjorde vi også. Ganske stolte.

Torghatten 0500 – Brønnøysund 0700
Endelig. Vi er fremme. Etter 60 timer til sjøs glir vi under broen og gjennom Brønnøysund.

IMG_9614

Her ser vi også det vi alle har lurt på hvor er, nemlig Brønnøysundregistrene. Det er her det skjer altså. Bak disse vinduene. Har du levert inn i tide?

IMG_9617.jpg

0730 er det stilt i båten. Guttene som reiste som nettopp det, har blitt menn. Og nå sover de. Vel fortjent etter 60 timer uten det minste klaging, kun positivitet og god stemning. Kjenner jeg er stolt. Veldig stolt.

IMG_0034

 

1330 Brønnøysund – Bergen 1700
Så var vi hjemme igjen. 3 døgn etter vi startet. Et eventyr er over. Neste eventyr starter når vi setter kursen videre nordover fra Brønnøysund, langs Helgelandskysten og til Lofoten.

IMG_3223

Tre trøtte men glade karer. To gutter som ble menn, og en sliten Youtubekaptein.

Korte fakta oppsummert:
Avgang Bergen 1715 fredag.
Ankomst Brønnøysund 0700 mandag.
To stopp – Ålesund 2,5 timer. Rørvik 1,5 timer.
Avstand 530 nautiske mil.
Snittfart 7,5 knop.

Alt er mulig.

Hei hei

Youtubekapteinen

 

 

 

 

 

 

En kommentar om “Når gutter blir menn. Hvordan seile Bergen – Brønnøysund på 60 timer

Kommentarer er stengt.

Website Built with WordPress.com.

opp ↑