Tenk at Norge bare ga bort Shetland og Orkenøyene

Vikingekspedisjonen fortsetter. Dette visste du kanskje ikke. Shetland ligger kun 350 kilometer vest av Bergen, og blir av noen kalt den glemte norske landsdelen.

Shetland og Orkenøyene var en gang norske øyriker. Rundt år 800 begynte nordmenn å slå seg ned her. Harald Hårfagre dro på krigstokt til Orkenøyene og flere jarler har hatt kongemakten. Men både Orkenøyene og Shetland ble pansatt av Christian I i 1468 for å betale datteren, prinsesse Margrete av Danmark sin medgift. Tenke seg til!

Men alt håp er ikke ute. Det sies at det finnes en betingelse i avtalen om at Norge kan kjøpe tilbake øyene.

Ryktet her forteller at hver 1 april så sender det offisielle Norge et brev til Skottene for å kjøpe Orkenøyene og Shetland tilbake, men dessverre alltid med et positivt, dog negativt svar.

Etter å ha seilt rundt i øyene så er de norske sporene tydelige. Se bare på flagget til Orkenøyene og hva kongehuset skriver her. 

Men vil egentlig Shetland og Orkenøyene tilbake? Føler Skottene seg som en del av Storbritania? Eller er de som Bergensere som ser på seg selv som et eget land i Norge?

Youtubekapteinen var tilfeldigvis på pub en kveld i Kirkwall og møtte en herlig kar (Marky fra Orkney Cabs) som av en merksnodige grunn likte veldig godt nordmenn. Faktisk så godt at han tilbød seg å slutte å drikke for å ta oss på en heldags rundtur på Orkenøyene dagen etter. Og for en dag det ble. Her kan du se hva han mener om Norge, øyene og Skottland. Han blir også gjerne minister i vår eventuelle tilbakevendte landsdel. Kos deg!

 

 

 

Hei hei

Youtubekapteinen.

 

Kommentarer er stengt.

Website Built with WordPress.com.

opp ↑