En seilas under vann

Seilere beskriver ofte havet som vakkert. Etter å ha seilt tusenvis av sjømil bestemte jeg meg for å gjøre noe jeg aldri har gjort før. Ta bilder under vann, for å vise hvor vakkert det er også under overflaten. Inspirasjonen kom etter et besøk til Gulen på Vestlandet. Det skulle bli starten på et nytt eventyr for Youtubekapteinen.

Motivasjonen min for å gjøre dette er å gi et innblikk i hva som finnes nede i dypet, slik at andre også kanskje kan bli inspirert og enda gladere i havet. De som kjenner meg vet jeg elsker havet, og nå er det viktigere enn noen gang at vi alle sammen tar bedre vare på det.

Når det gjelder undervannsfoto har jeg startet helt på null. Helt blank. (det vil du snart se:-). Kanskje er du i samme situasjon, men er litt gearet på tanken? Da er du mer enn velkommen til å følge meg på reisen under vann, og kan du faktisk dette så del gjerne tips og råd med meg. PS. Bildet over er tatt av Ørjan Sandnes på Gulen Diveresort som faktisk kan ta bilder:-)

Ørjan og Monika som driver https://www.gulendiveresort.com på Vestlandet er dyktige fotografer, seilere og ikke minst dykkere. Med liv og lyst fortalte de meg hvor spennende dette var. Siden det var snart jul så satt Ørjan meg i kontakt med fotografen Lars i Danmark som selger kamera og utstyr. Vipps så kom julenissen med en pakke på døren en sen desemberkveld og det var bare å sette gang.

På bildet over ser du riggen montert første gang. De store svarte tingene er til for å gi kameraet oppdrift.

Jeg ble anbefalt et Sony A6600 med Nauticam undervannshus. En makroport 45, med Sony 16-50 mm linse og en AOI UCL-900 (+15), samt en vidvinkel port Nauticam 7 med en Sony 10-18 mm linse. Lysriggen ble to strober AOI Q1. Sjekk ut https://fotografit.eu for detaljer. Lars hjelper deg sikkert mer enn gjerne hvis du også er nysgjerrig på dette. Om du ikke forstod noe av det tekniske gjør det absolutt ingenting:-)

Så var alt klart for en tur i sjøen. Bortsatt fra at jeg absolutt ikke hadde peiling på undervannsfotografering, blenderåpning, lukkertid, ISO, manuell fokus, strober og alt det andre. Men jeg ga lett blaffen i det og hoppet i sjøen. Første gang var med fridykkerutstyret mitt uten lufttank med noen venner på Herdla på Askøy. En smart ting jeg lærte var å sette på blitsen før jeg gikk i vannet, men det forstod jeg først etterpå:-)

Her ser du mine første bilder. Ikke akkurat blinkskudd, men jeg var strålende fornøyd. Dette går jo an jo. Jeg var hektet!

Så var det hjem i stuen igjen. Leste meg opp på en rekke undervannssider. Blant annet https://www.uwphotographyguide.com/backscatter-underwater. Mange gode tips. Ble også med i gruppen Undervannsfoto på Facebook. https://bit.ly/3jBHygqj. Skikkelig inspirerende. Fant også ut at jeg måtte tørrtrene hjemme på spisebordet.

Alle mulige småting ble fotografert. Ørepropper, rusk, Q-tips, blomster, brødsmuler og alt annet jeg kom over. På kameraet er det en haug av bokstaver som jeg aldri har brydd meg om. Men fikk et tips om at jeg måtte forsøke å ta alle bilder med innstillingen M. Altså manuel. Før har jeg aldri brydd meg om de store bokstavene. Hvis jeg lærte meg dette fikk jeg kontroll over kamerat. Så da ble det slik.

Så var det klart for ny tur. Nå til Gulen Dive Resort igjen. Ørjan viste meg alt det fantastiske som var på bunnen. Der møtte jeg også nevnte Lars. Han gikk gjennom utstyret, og gav meg også gode råd og triks. Jeg forstod mer og mer trodde jeg. Helt til jeg kom i vannet. Tok en haug med bilder, men alle bek svarte bortsett fra disse to da.

Jeg måtte hjem for å studere mer. Denne gang på YouTube. Forstod raskt at det med blenderåpning, lukkerhastighet og fokus var smart.

Så var det i vannet igjen. Denne gang med en god vennegjeng til vakre Kilstraumen på Vestlandet. Fortsatt med fridykkingsdrakt, men denne gang med tank.

De første dykkene var sånn passe. Men jeg forstod mer og mer av innstillingene. Satt innstillingen til ISO 200 (lysfølsomhet), 1/125 (lukkerhastighet) f/11. (blenderåpning). Kunne sikkert variert, men det fungerte for meg. Med på turen var den flinke fotografen Tomas Morel. https://www.thomasmorelphotography.com. Han er en inspirerende type og gav meg også råd. Forsøkte også å jobbe mye med lyssettingen. Altså bevege strobene og sette de opp på ulike måter, samt justerte styrken. Resultatene ble straks bedre. Du verden så mye spennende som er nede i dypet.

På bildet av kamskjellet ser du faktisk øynene. De sitter som perler på en snor rundt hele åpningen. Det har jeg aldri sett før. Ser du på bildet av den store fisken ser du kanskje også to andre skapninger. Havet er vakkert og spennende ikke sant?

Jeg ble nå for alvor hektet. Dette er jo kjempegøy. Ikke bare det å ta foto, men å ligge helt stille og bare studere alt det fantastiske som beveger seg rundt i sjøen. Dagen etter bestemte jeg meg for å forsøke å ta bilder med vidvinkelen. Her gikk det litt i ball, og jeg fikk ikke blitsen til å virke. Dro på med ISO til 1600 og satt 1/200 og f/11.

Men min vakre kone/Youtubekapteinens frue var modell og fanget kamskjell. En havfrue hevet kvaliteten betraktelig.

Dett var dett for denne gang. Jeg er bitt av basillen.

I mitt neste innlegg skal jeg vise deg noe skikkelig kult. Har vært på nakensneglsafari. Da skal jeg vise deg nudsene mine:-)

Takk til alle dere som har hjulpet meg så langt, min egen havfrue og de fine folkene jeg deler opplevelsene i sjøen med.

PS: Setter pris på kommentarer, råd og innspill.

Hei hei!

Youtubekapteinen.no

Kommentarer er stengt.

Website Built with WordPress.com.

opp ↑