Du trenger ikke dra til syden for å seile med delfiner

Jeg snudde meg i det jeg hørte et gedigent plask. En svær delfin hoppet høyt like ved skutesiden på seilbåten, trolig kun for å få oppmerksomhet. Nok en fantastisk naturopplevelse, denne gang på vei til Kjerringøy litt nord for Bodø.

Så vidt vi har funnet ut var det en Kvitskjeving. (Lagenorhynchus acutus). Kvitskjevningen kan bli 2.5-3 meter lang og 200-230 kilo.

Lurte også på om dette kan være en Kvitnos, men Kvitskjevningen har en markant sigdformet, spiss ryggfinne, som kan påminne om en haifinne. Sveivene er også spisse i formen. Den spisse ryggfinnen er faktisk opphavet til artens latinske navn acutus, som betyr spiss eller skarp. Se på filmen, og kom gjerne med forslag eller tips om du vet hvilken art det er.

Man antar at Kvitskjevingen kan bli omkring 25 år gammel. Kvitskjevingen er endemisk for Nord-Atlanteren og finnes i kaldt tempererte til subpolare farvann, der vanntemperaturen typisk ligger mellom 6 og 20° og havdybden er omkring 40-250 meter. Det sies at langs norskekysten er den sjelden å se nord for Trondheimsfjorden.

Dette var en opplevelse jeg bare har hørt om og sett i vannparker. Så like foran øynene våre danset delfinen i bølgene og cruiset like foran seilbåten. Syden? Nei i Norge. For et land vi bor i!

Hei hei

Youtubekapteinen.

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere liker dette: