I dag er den dagen jeg har gledet meg til hele vinteren. Kalesjen skal av på seilbåten. Jeg småtripper ned til havnen som en kalv som slippes ut av fjøset om våren. Så når jeg står der og småprater med meg selv om hvor jeg gleder meg til sesongen, ja da tenker jeg også på den strålende ekspedisjonen vi hadde i fjor sommer fra Bergen til Lofoten. Opplevelsen av å se Lofotveggen reise seg i horisonten er noe jeg aldri vil glemme. Her har jeg samlet en del høydepunkter om du tenker på å gjøre det samme.
Få naturopplevelser av de sjeldne – Reine
Det sies at det kun legges ut flere bilder på Instagram av Paris og Roma enn Reine i Lofoten. Høres mye ut, men om det er sant så er det ikke så rart. Reine er et lite paradis. Legg til i gjestehavnen og nyt kvelden med ekte hvalbiff i Gammelbua på Reine Rorbuer. Gå en spektakulær fottur opp på Reinebringen 448 m.o.h, eller ta båten over Kjerkfjorden og gå den lille spaserturen over til Bunesstranda. Helt overjordisk vakker og uendelig, med sine kilometerlange havgulv med hardpakket sand mellom loddrette tindevegger. (PS: se på bildet, omtrent midt på går det to personer. Da forstår du hvor gigantisk stranden er).
Test bølgene i verdens nordligste surfeparadis
– Unstad Artic Surf
Har du ikke forsøkt det? Dette må du bare gjøre. Er du leken til sinns, eller har ungdommer som pusher deg til å gjøre noe gøy i ferien. Ja da er dette en vinner. Superhyggelige og gjestfrie Tommy Olsen driver surfeparadiset med fruen. Når du ankommer den gigantiske og vakre stranden føler du deg plutselig som en skikkelig kul australsk kis, med solbleket hår og veltrent kropp. Men så lenge var Adam i paradis og det varer kun helt til du får på deg den gule, altfor tettsittende kurstrøyen. Og når du ligger på brettet og puster som en sliten kobbe, ja da ler ungdommene av deg. Men det er verdt det!
(Bildet er tatt av et bilde som henger på Unstad cafeen)
(Flakstadstranden)
En ekte Lofottosk du er – hvis du ikke besøker Henningsvær!
Henningsvær er alt du har hørt om Lofoten. De røde fiskehusene, lukten av tørrfisk og sjarkene på rekke og rad som nærmest henger langs de høye bryggene. Her er det et yrende liv med koselig gågate, gallerier, og kroer. Og når du går inn i den internasjonale og kule Klatrekafeen så er sitatet fra Morten A. Strøksnes i Den store havboka svært passende:
Barscenen i filmen Star Wars, der fargerike drankere fra ulike galakser møtes i forbrødring eller slåsskamp, er underholdende.
Også her må du til fjells. (ja jeg forstår hva du tenker). En litt bratt fottur som kan ta pusten fra en hver middelaldrene Youtubekaptein må til, men belønningen får du på toppen av Festvågtinden, 541 moh. Du har ikke sett noe lignende. Garantert.
Svolvær – det nærmeste du kommer en by i Lofoten
Du har ikke reist til Lofoten for å besøke en by. Men Svolvær er ikke som andre byer. En koselig og travel gjestehavn, koselige restauranter og liv og røre i gatene. Ser du opp vil oppdage den populære Svolværgeita, og rundt havnen henger tørrfisken over alt. Ta en mackøl på Svolværs egen A(n)ker Brygge, spis måseegg og ny livet til solen aldri går ned. (fordi det gjør den ikke).
Overnatter du med trollene i Trollfjorden blir du aldri den samme
Noen timers seilas nordover fra Svolvær kommer du til Trollfjorden. Gå inn mens solen fortsatt er over fjellene og legg deg helt innerst i fjorden. Her finner du en flott liten kai (og de har til og med internettforbindelse til barna!). Vi satt oss i strandkanten, lagde bål og koste oss ute hele natten. Det mest spektakulære var kanskje Hurtigruten som kom inn og tok ikke mindre enn tre piruetter innerst i fjorden. Vannet steg en halv meter bare på grunn av båten som presset sjøen innover, og den har bare noen meters klaring på hver side på vei inn. Trollsk!
Det går rett og slett ikke an å drive gourmetrestaurant her – men det gjør det – På Støtt
Etter å ha krysset Vestfjorden med god bør sydover landet vi på fiskeværet Støtt. Der en skulle tru at ikkje nokon kunne bu. Etter å snirklet oss inn i en bitte liten havn kom vi til en magisk liten nordnorsk perle. Her er det en liten butikk og innerst vågen, i det gulmalte gamle posthuset ligger gourmetrestauranten Støtt Brygge. Drevet av Eva Andersen. På bryggen nøt vi øl med ananassmak i solsteiken og her fikk vi turens desidert beste matopplevelse. At det går an!
Den «hemmelige» Nordfjorden inn mot Svartisen
Etter lang avstikker fra Rødøy og vestover inn mot Svartisen kommer du til Nordfjorden. Fjellene langs fjorden strekker seg opp fra havet i en høyde på 1500 meter. Her inne er Saltfjellet-Svartisen nasjonalpark. På fjelltoppene ligger Svartisen, Norges nest største isbre. På vår fantastiske seilas inn møtte vi på hval, en seilkoloni som sies å ha vært der urørt siden istiden og masse havørn. Hele fjorden er ubebodd, og husk uten mobildekning. Bare fred og ro.
Besøk Norges svar på Hawaii – Rødøy
Helgelandskysten er trolig en av de flotteste øyområder i Norge. Omtrent midt i ligger Rødøy. Her finner du trolig den mest forseggjorte havnen, Klokkergården, i hele området. Flotte brygger, restaurant og de leverer ferskt brød til båtene om morgenen. Her hadde vi varmebølge og de lokale mente fisken ble kokt i sjøen, med hele 21 grader i vannet og 25 i luften. Hvem sa det var kaldt i Nord-Norge? Her finner du også Rødøyløva som er en fin fottur opp fra havnen, eller du kan ta lettbåten vestover og se solnedgangen i det som beskrives som Norges svar på Hawaii. Bildene taler for seg selv.
Du skal kjenne det når du krysser polarsirkelen
Polarsirkelen skjærer seg gjennom Nordland og setter grensen for det arktiske riket med midnattssol og mørketid. Polarsirkelgloben på øya Vikingen i Rødøy kommune markerer polarsirkelen på 66,33 grader nord og slutten på norsk fastland. Den nordlige Polarsirkelen, som krysser Helgeland, markerer grensen for Arktis, mens den sydlige markerer grensen for Antarktis. Internasjonalt går den nordlige Polarsirkelen gjennom Norge, Sverige, Finland, Russland, Alaska, Canada, Grønland og Island. Så det viktigste. Når du krysser polarsirkelen skal du som seg hør og bør døpes av kong Neptun, eller eller du kan gjøre som ungdommene ombord. Hoppe i det.
Her du lyst å gå på en festival utenom det vanlige – besøk Træna



Bare seil mellom øyene i Helgelandskysten
Syv søstre, vakre Bolga, den lille landhandelen på Selsøyvik, Litlehaug Staude- og urtegård. Det er rett og slett for mange flotte ting å oppleve til at du rekker over det på en måned. Flotte havner, nydelig natur og et liv rundt havet som knapt finnes maken til.
Og kanskje det fineste av alt du møter masse fine mennesker. Vi fikk masse tips av folk vi møtte underveis. En varm takk til seilerne i SeilNorge, og en spesiell takk til Øyvind Gjersvik i Meløy Adventure som viste oss mange flotte steder som vi aldri hadde funnet uten.
Og slik kunne denne posten bare fortsatt. Dette området er det vakreste vi har seilt i. Ja det tar litt tid å komme seg opp sydfra. Men om du planlegger litt så kan du eksempelvis gjøre som vi gjorde. Seilte til Brønnøysund, lå båten der, og kom tilbake når ferien startet. For du trenger litt tid. Her går 3-4 uker veldig veldig fort. Og du vil garantert komme tilbake. Vil du ha flere tips og råd, bare ta kontakt.
Hei hei.
Youtubekapteinen med frue